Dagboekverhalen: 14 dagen Trolltunga

 

 

Vrijdag 5 aug.

 

6u op en er hangen allemaal mooie lage wolken en mist in het water. Er zijn een paar mensen en we maken foto’s van elkaar. Ik heb besloten ook compleet naakt te gaan in de kou. Natuurlijk gewoon met de achterkant. Gewoon omdat het kan. De mensen die er staan klappen, lachen en juichen… ‘you are crazy’…nee hoor, we komen ten slotte ook naakt ter wereld. Daarna ga ik een eindje verderop ontbijten en maak ik een prachtige timelapse van de laaghangende wolken. Daarna ga ik terug naar mijn tent om dit te bloggen en mijn spullen te verzamelen voor een dagje toeristen fotograferen. Benieuwd wat de dag me brengt

Ik ben om 10.30u naar de Trolltunga gegaan om foto’s te maken. Ik raakte aan de praat met n Nederlands gezin en een Duitse jongen die foto’s heeft gemaakt vanmorgen. Ik inspireer hem met mijn plannen. Hij heeft alleen nu andere prioriteiten op zijn werk. Maar hij liked this idea! Om 11u is er zo nu en dan mist en weer helder. Rond 12u is het weer mooi weer. Om 15.00 begint het echter te regenen dus ben genoodzaakt te stoppen. Ik check t weer en t regent tot 18.00 helaas.

Ik baal best want het weer zit zo niet mee…ik twijfel of ik nog 2 nachtjes blijf of dat ik nog een week blijf met de vallende sterren nacht. Don vrijdag en zaterdag droog voor nu dus kan ook de vallende sterren hier proberen te fotograferen zoals geplant. In Lofoten is t ook bewolkt helaas dus mijn keus wordt denk ik hier blijven aangezien ik genoeg eten heb meegenomen.

Om 16.30 maak ik heerlijke rijst met saus en helaas zonder vlees. Geen kip of schaap te bekennen hier. Het is prima met de gedachte dat het eigenlijk apart is dat we dieren slachten en eten. En dan ook weer uitzonderingen maken tussen welke dieren wel en niet…als t water kookt giet ik eerst wat af in mijn beker voor n heerlijk kopje thee. Laat ik de thee nou net vergeten zijn haha. Ik kan natuurlijk opzoek gaan naar planten of bloemetjes zoals ik met de survival dag heb geleerd. De omgeving is als je supermarkt, alles is er…Laat ik nou net de plantjes en bloemetjes niet herkennen hier. Ook wil ik het scenario uit de film ‘into the wild’ voorkomen dus dan gewoon een heerlijke kop warm water, smaakt prima! Ik geniet ook even van mijn tijdelijke kachel (de warmte van mijn gaspit. Alles kun je voor meerdere functies gebruiken.

 

Zat 6 aug

 

4u wakker, gopro neergezet voor de tent en terug gaan slapen tot 7u. Het weer is een en al mist. Ik voel me er rot onder. Veel negatieve gedachtes w.b.t. geldzorgen in de toekomst en mijn droom w.b.t. wereldreizen. Nikon mailen en vragen om gratis cameraequipment? Ik vraag om een wonder. Om 10u ben ik er klaar voor (dik gekleed, alles in mijn vuilniszak maar t is nog steeds mistig, bewolkt en t begint ook nog eens te regen. Ik sta op een t splitsing voor mijn gevoel en eigenlijk wil ik maar 1 ding. Terug in mijn warme slaapzak en slapen. Ik besluit mijn motivational filmpjes te luisteren ter inspiratie en denk aan wat ik wil. Ik ga terug naar de basis w.b.t. reizen en geld verdienen. Ik zit nu hier dus wat houdt me tegen. Ik ga uit de denk modus en besluit te doen! Om 11u stopt t met regen en het wordt superdruk. Het is bewolkt en koud maar mensen zijn razend enthousiast. Veel praatjes. Weer n aanzoek en ik twijfel geen moment. Zo mooi, net of het zo moet zijn dat ik hier ben! Het gaat achter elkaar door, mensen uitleggen hoe t werkt, email checken en foto’s maken, afrekenen enz. Wauw wat is dit toch mooi! Veel reacties clever idea, gezinnen, koppels en enkele personen. Helaas 1 iemand vergeten omdat het te druk was. Ik bood aan nog een keer vooraan te gaan in de rij maar hij wilde niet meer en zijn vrienden hadden ook foto’s gemaakt, geld teruggegeven en excuus aangeboden. Geen probleem kan gebeuren. Mensen roepen me zelfs vanaf de Trolltunga, Photographerontour, please take a photo of us.

 

Zo 7 aug

 

Ik word voor de wekker van 4u wakker (in mijn tentje gelegen naast de Trolltunga) en gok op een mooie timelapse v/d vroege morgen bij Trolltunga. Ik heb het al meerdere keren gedaan maar ik vond het ochtendlicht niet zo mooi. Wel andere mooie taferelen. Ik pak mijn spullen in het donker en na mijn ochtendrituelen (roken, plassen aankleden) ga ik richting Trolltunga (zo’n 5min lopen).

Rond 4u zie ik 2 mooie opties, 1 waar de zon opkomt en aan de andere kant Trolltunga, lastige keuze…Zeker weten mooie kleurrijke kleuren met de zon of Trolltunga met hopelijk een beetje mooi gekleurde wolken. Ik ga voor het 2e met mijn vingers gekruist. Ik zoek een mooie plek op en stel mijn gopro in. Daarna loop ik een stuk terug om wat foto’s te maken van de zonsopkomst.

Een andere meid is ook zo vroeg als een vogel en maakt net als ik foto’s. Jammer dat ze waarschijnlijk ook in mijn timelapse voorkomt haha…Een uur later zijn mijn handen en voeten voor mijn gevoel zowat 10 graden onder nul. Ik denk eraan om terug te gaan, maar weet dat het nog mooier kan zijn in de morgen dus beter even wachten, wachten en wachten…Dan begint t ook lichtjes te hagelen!

Ik draai me om van t zicht van de zon naar de Trolltunga en dan WAUW !!! Ik trek een sprint richting de Trolltunga en onderbreek zelfs mijn timlapse (wat ik tot nu toe nooit heb gedaan) want er ontstaat een mooie regenboog. De lens van mijn camera krijgt hem er niet op zo groot is die en hij is helemaal heel! De kleuren worden steeds helderder dus ik ben gezegend met mijn gopro want die pakt hem helemaal in het kader. Ik maak schitterende foto’s.

Intussen heeft de meid ook door waarom ik als een dolle koe terug sprintte. We maken samen foto’s en de regenboog houdt zolang aan dat we zelfs om de beurt op de Trolltunga kunnen staan samen met dit spectaculaire natuurverschijnsel.

Mijn dag kan niet meer stuk! Wat voel ik me vereerd en gelukkig dat ik dit ochtendverschijnsel heb mogen aanschouwen.

Langzaam verdwijnt de mooie lucht en veranderd deze in een lichtbewolkte ‘normale’ morgen. Ik hoor om 6u hier en daar verschillende wekkers uit andere tentjes. Niet wetende dat ze een prachtig natuurverschijnsel zijn misgelopen…wat niet weet wat niet deert.

Goeiemorgen Noorwegen!

Verder miezert het de hele dag. Ik ben 2x bij Trolltunga wezen kijken. Het blijft regenen dus foto’s maken heeft geen zin. 2u later kijk ik nog eens maar het blijft regen dus accepteer dat het een tentdag is. Rond 17u slaat het weer om en begint het te stormen. Ik zorg dat alles netjes ingepakt zit en check mijn tent en haringen. Het houdt aan dus kan geen eten maken dus besluit even te slapen aangezien t vroeg was met de regenboog ochtend.

Om 20.12 schrik ik wakker van het lawaai dat mijn tent maakt. T wappert en klappert en de storm is nog heftiger dan een paar uur geleden. Even voel ik de angst of mijn tent wel houdt en niet scheurt. Ik check weer mijn haringen en er is er 1 uit de grond gekomen. Dit is geen pretje als je op een klif staat van 1200mtr hoog.

Ik besluit om de haring er opnieuw in te doen en mijn accu erop te zetten van 5.5kg. Een uur later doe ik buiten een rondje en ook een 2e haring die los heeft gelaten. Het zijn harde rukwinden en de grond wordt modderig van alle regen. Ik zoek 12 grote zware stenen in de regen van zo’n 5kg per stuk om alle haringen te voorzien van gewicht. Ik wacht 2u in de storm om te zien of alles houd en dat doet het.

Nu kan ik even proberen te slapen. Het is intussen 1u snachts. De tent komt meerdere keren vlak voor mijn neus, alsof het me een welterusten kus wil geven. Ik check deze nacht nog 2x mijn tent en alles zit nog prima. Het maakt alleen een hels kabaal dus doe mijn oordoppen in, mijn capuchon op en mijn slaapzak doe ik helemaal dicht. Ik word eerst 6u en dan 8u wakker en t stormt nog steeds. Ik bekijk de weerapp van NO en het wordt morgen zelfs nog erger met 33mm regen!

 

Ma 8 aug

 

Ik ben nog niet in nood maar zou een noodcabine kunnen proberen. Die staat 500meter hogerop.

Ik besluit mijn belangrijkste spullen in te pakken nu ik nog niet in noodgedwongen ben om mijn tent te verlaten. Beter goed voorbereid dan noodgedwongen mijn tent verlaten.

Ik blijk niet de enige te zijn in de noodcabine. Er zitten al 7 Poolse en 2 Duitse meiden. Het zit dus al vol volgens hen. Ik maak een praatje en warm me even op. Ook kook ik binnen een maaltijd want heb weinig kunnen eten.

Niet veel later ‘mag’ ik toch blijven want ze weten hoe het buiten weer is.

Ik heb muziek, elektriciteit en ik ga hout zoeken om een vuurtje te stoken. Dit waarderen de meiden enorm.

In de avond komen er nog 2 Poolse jongens en daarna n Israëlisch koppel die in hetzelfde schuitje zitten.

Ik vertel de mensen over mijn wereldreis en zij raken niet uitgevraagd.

We zingen met elkaar en muziek verbindt echt, zeker wanneer er een taalbarrière is. We zingen cheapthrills, the lionking, the sound of music en andere leuke nummers. 1 van de meiden heeft een ukelele bij. We branden een paar kaarsen en we delen eten met elkaar. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Om 22.00 liggen we met 14 personen als sardientjes en gaan we slapen.

 

Din 9 aug

 

Ik word rond 3u 4u en 7u wakker. Het weer gaat goed tekeer snachts regen en hagel. Ik besluit om 9u om de rest van mijn spullen te gaan halen. Mn tent staat er nog zoals verwacht want had alles goed achtergelaten met zware stenen op de haringen. Ik pak mijn spullen eerst in plastic tasjes zodat alles droog blijft en stop deze in mijn backpack. Daarna in regen en wind vouw ik mijn tent op en neem deze samen met mijn accu in de hand mee…met ijskoude winterhanden loop ik terug naar de cabine. Ik hang mn tent op en blaas mn luchtbed op. Eindelijk droge sokken. Ik eet 4 boterhammen.

De 7 Poolse dames vertrekken deze morgen. Daarna gaan we (2 Poolse jongens) de bielzen halen. Ze zijn erg nat maar we hebben hoop. We zagen een paar stukken en slaan wat met een hamer die afbreekt. Daarna klopt er n Chinese vrouw in paniek aan op de deur. Ze spreekt Chinees want Engels kan ze niet. We vermoeden dat er iets gebeurd is met haar partner. De 2 Poolse jongens gaan met haar mee in de regen en ik probeer vuur te maken. De vrouw bleek ‘enkel’ verdwaalt te zijn. Daarna proberen de jongens vuur te maken maar het wil niet vlotten. Het houd is te nat. We gebruiken nog wat benzine en dan blijft t even aan. Ik lig er intussen gesetteld bij op mn luchtbed met slaapzak. Mn generator is leeg, ik heb 1 gopro accu, Mijn laptop en mn tel 50% kunnen laden. Morgen is er wellicht zon dus dan kan ik mn generator een stuk opladen het weer word donderdag goed.

In de avond arriveren er 6 Franzen backpackers. 3 meiden en 3 jongens van mijn leeftijd. Ze kennen elkaar van het conservatorium.

 

Woe 10 aug

 

Ik word rond 6u en 8u wakker. Iedereen slaapt nog behalve de Poolse jongens en 2 Duitse meiden. Ze vertrekken vroeg terug met elkaar. De jongens gaan richting Oslo in de hoop te kunnen werken. Over 1 maand begint hun studie aan de cinemagraphy weer. Ze gaan dan dan 5 dagen in de week van 10 tot 20 naar school. 1 voordeel, de overheid in Polen betaalt de opleidingen van alle studenten. Ze hebben dan haast geen vrije tijd om daarnaast nog te werken. Ze verdienen in Oslo (14eu p/u) en werken dan ook gemiddeld 12u op een dag. 8 a 12x keer meer als in polen. Dus met het geld dat ze verdienen in vakanties zijn ze rijk en kunnen ze goed leven tijdens hun studiejaren. Alles is goedkoop in polen.

De Duitse meiden zijn 15 en 18 en morgen wordt er 1 16 en de ander over n week 19.

De tourguide Christian is 24 en is net afgestudeerd als tourguide. Hij verdient per tour van 2 dagen 400eu en doet dit 2 a 3x in de week. Hij wil over n paar jaar richting canada als skiguide werken. En ik inspireer hem ook als wereldreiziger want hij wil dit ook uiteindelijk doen als hij een aantal jaar heeft gewerkt en gespaard. Hij vindt mn foto’s te gek en en zo n mooie foto heeft hij nog nooit gezien v/d Trolltunga met regenboog. Dit komt hooguit 2x per jaar voor maar hij heeft hem nog nooit gezien hier dus hij is n beetje jaloers. Hij woont in Odda en is geboren in Kristiansand. Hij geeft me 2 kopjes thee en we kletsen wat terwijl zij warme rijstepap met kaneel en suiker eten. Na hun ontbijt vraag ik Christian of ik wat lekkers kan kopen. Eten heb ik opzich genoeg maar ik heb wat geld over voor iets lekkers. In de bergen is geld eigenlijk weinig waard maar Trolltunga active heeft een hoop in de cabine opgeslagen en Christian wil me graag helpen. Ik geef m 200kr en krijg 2 repen chocola, potje jam, 10 tubes pasta en een pak crackers. Ik ben helemaal gelukkig. Ik informeer nog even hoe de tours werken zodat ik het n beetje in de gaten kan houden (gewoon als geïnteresseerde toerist).

Om 10u ga ik een kleine hike doen en leg mn zonnepanelen op t dak met telefoon en gopro accu. Ik ga naar een kleine Pulpitrock en onderweg zie ik veel moois. Ik klim en klauter wat rond en nuttig een halve reep chocola op een prachtige plek aan het meer. Ik loop n paar stukken langs sneeuw en zie mooie groene gedeeltes met stromende beekjes…

Om 13 ben ik terug en het weer is bewolkt met af en toe een zon. Dus ik besluit nog even trolltunga te proberen. Helaas maar 1 klant want is niet heel druk. Het maakt me verder weinig uit want mn dag is heerlijk zo. Na een uurtje ga ik lekker terug om een warme maaltijd te maken en om mn generator op te laden voor zover t gaat met weinig zon. Het wordt bewolkter en zelfs te sneeuwen en hagelen. Mn bat. V/d tel is 50% gratis opgeladen en mn gopro bat volledig ook mn 2e bat van camera is half vol.

Savonds sneeuwt het n uur en zingen we wat kerstliedjes en lachen wat met elkaar. Alles is droog, zelfs mijn tent en ik denk erover nog een week te blijven. Morgen (donderdag) wordt t lekker weer en vrij en zat regen. Ma din en woensdag lekker weer (15+) T wisselt per dag dus alles is mogelijk. Deze 3 dagen is t steeds rond t vriespunt.

Er arriveert nog n Engels koppel. Ze zijn niet goed voorbereid en hebben een goedkope tent waarvan de rits niet meer sluit. Ook hebben ze dunnen slaapzakken dus ze vragen of ze hier kunnen overnachten, uiteraard!

In de middag komt er nog n Hongaarse man. Hij is heel de middag wezen hiken en heeft smiddags al zijn spullen achtergelaten om hier de nacht te verblijven.

Het is 21.00 en ik (we) gaan slapen want ws morgen een mooie zonsopkomst.

Morgen bekijk ik de weerapp nog een keer en dan kan ik weer even appen met thuis. En misschien post ik nog wel een leuke blog als ik genoeg mbs heb. Kost me 2eu voor 50mb

 

Don 11 aug

 

Gisteravond laat komt er weer n tourguide voor de sunsettour met 4 mensen. De kamer ligt vol dus hij is er niet zo blij mee. Ze koken in de hal en zetten n 3e tent bij. Welterusten.

Ik word om 5.40 uit mezelf wakker. De Franzen zouden hun wekker gezet moeten hebben om 5.30 want ze willen de sunrise zien. Ik zie n redelijk mooie lucht dus pak mn spullen als ik buitenkom is het grotendeels wit. Koud ook maar ik maak voor de cabine wat bergen en detailfoto’s en ga richting trolltunga. Daar is ook een meid uit Toronto, Nicole. Ze reist al voor 5 jaar een half jaar wel en dan n half jaar werken. Ze werkt als bartender. Soms doet ze ook ander werk (farmer etc.). We maken wat foto’s van elkaar. Haar iPhone died because of the cold. Dus ik maak n paar foto’s. De trolltunga is wat besneeuwd dus weer n ander plaatje.

Daarna ga ik terug want mn voeten en handen zijn zowat bevroren.

De Fransen zijn intussen wakker, we just are not that good in wake up early. Ze verlaten de cabine om 9u en weten niet wat ik er precies doe behalve de worldtour. Ze volgen me op IG/FB.

Daarna komt de tourguide en verontschuldigd zich voor zijn reactie. Hij had gehoopt binnen te kunnen koken en eten. We kletsen wat. (Lake, nice job, mis wat brood te koop maar hij is druk en om 11u ga ik richting de Trolltunga. Eerste uur weinig en als t drukker wordt hoeft er maar 1 schaap over de dam.

Ik krijg veel complimenten over een goed idee, mensen maken foto’s van mn poster. Praat met een fotograaf journalist die werkt en regelmatig reist. Hij volgt me nu ook.

Dan rond 13u komen er 2 klimtourguides en ik voel me minder op mn gemak. Het valt ze eerst niet op maar dan zien ze mn poster. Ze zoeken de fotograaf en ik moet door blijven foto’s maken. Ze zien me en ik kijk ze gewoon niet aan in de hoop dat ze me niet wegsturen. Ik hoor ze over me praten in t eng. Maar ze zeggen niks want zijn ook druk met hun klimtour. Ik hoop dat ze niks melden en de komende 2 dagen wordt t regenweer dus ga maandag pas weer. Dan hoop ik nog 2 a 3 dagen mee te pikken en dan ga ik terug. Mooie zonnige en frisse dag.

Voor nu alleen in de cabine. Mn generator is helemaal vol, bedankt zon! Ik laad ook mn 2 accu’s nog vol. Dan ga ik eten maken en foto’s back-uppen. Daarna rust ik wat en maak ik n timelapse met gopro. Zet nog even mn internet aan om te appen met thuis. Batterijen gaan zo snel in deze koude dagen! Tel gaat soms niet meer aan vanwege de kou. Dus stop m soms dicht tegen mn lichaam.

Rond 19u komen 3 Duitse jongens. We have got a problem. We runned out of gas. Uuhm tja…ik blijf nog bijna een week dus daar kan ik jullie niet aan helpen. Wat je wel kan doen. Ik heb houten bielzen (beetje vochtig) maar als je die in stukjes zaagt dan kan je een vuurtje stoken in de haard. Dat vinden ze een goed idee. Ze gaan terug om de kookspullen te halen en hebben een hakbijl. Slim want t kost een hoop moeite om door de bielzen heen te zagen. Ze zijn een uur bezig en hebben allerlei groottes qua stukjes biels. Eentje is een scout en dat viel me al op aan de manier van voorbereiden. Dus ik vroeg hoe hij dit allemaal wist. I m a scout. Ze gaan naar binnen en krijgen t voor niet goed startend. Dus ik geef ze nog een tip dat er wat benzine in de hal staat in een rode jerrycan. Intussen 20.30 geven ze het op want er is niet genoeg zuurstof. Ze gaan t buiten proberen. Daar gaat t wat beter maar kunnen het niet aanhouden vanwege t vocht in het hout. Ze gaan t nog even bij de andere 2 tentjes vragen en anders eten ze hun brood van morgen wel op. Ik bied ze aan of dat als ze echt nergens anders gas vandaan kunnen krijgen dat ze dan welkom zijn. Dan zoek ik t later wel weer uit als ik niet genoeg heb. Geld is hier dus weinig waard. Gas en eten thats all that matters.

Als mensen soms geen geld hebben voor n foto vraag ik of ze wat eten kunnen missen in ruil voor een foto.

Ik heb nog 17 sig. Voor 6 dagen dus ben benieuwd of ik kan ruilen.

Ik was t bijna vergeten en Natalia wees me erop via fb dat het deze nachten veel sterren zal regenen. Ik dacht dat het het weekend was maar dat is t natuurlijk al bijna. Het is redelijk donker en helder dus grijp de kan om 00.30. Veel laagjes aan en een slaapzak van hier ga ik met n rugzak vol met kleding als statief naar buiten. Het is rond t vriespunt dus wanten aan. Ik click hier en daar wat mooie heelalplaatjes met sterren. Ik heb 1 duidelijke vallende ster. Rond 2u wanneer t eigenlijk zijn piek bereikt wordt t bewolkter dus besluit maar om naar binnen te gaan. Maar wat heb ik dit uurtje genoten. Ik heb er wel 20 gezien in een uur dus mn naasten zijn weer voorzien van wensen.

 

Vrij 12 aug

 

Het is bewolkt. Gister een ouder pools koppel gearriveerd. Ze blijven ook n nachtje. Ze eten ook adventure astronautenvoer en n toastje met kaas en worst. Lekker bakje thee zitten ze samen te genieten. De man vraagt of er hout is en of dit alles is. Hij had wel wat meer comfort gewild. Het vorige huisjes blablabla… Ik bied hem ‘mijn’ houtblokken aan. Dus hij maakt n vuurtje.

Ze blijven 1 nacht en drogen hun spullen. Ze gaan vroeg slapen en ik ben ook al wat moeier. In de nacht kijk ik nog n paar keer naar buiten in de hoop op opklaringen i.v.m. de sterrenhemel. Helaas regen en zwaarbewolkt.

Ik vraag t stel omdat ze naar beneden gaan of ze genoeg eten hebben voor onderweg en of ze me iets willen verkopen. Ze geven me een stukje maasdammerkaas,2 worstjes en een 1 persoon macaroni adventure food. Wie niet vraagt wie niet krijgt.

Ik word ik wakker om 7u. Ik had mn wekker gezet om 10u dus ruim op tijd hahaha.

Ik ga plassen en roken in het toiletgebouwtje zonder deur. Rook daar ook mn sig want het beschermt me tegen de wind en de regen. Daarna eet ik 2 boterhammen met ham pate, musli sesam met 2 yoghurt bakjes. Ze stonden hier. En ze waren van 4 aug en t is nu 12aug maar ze smaken prima.

Iemand heeft ook n bak met kersen achtergelaten. Heerlijk hoor

Dan stel ik een brief op voor Nikon.

App ik even met pieter en kim wbt mn nieuwe website. Ik eet lekker noodles. Daarna maak ik n klein vuurtje in de oven en als t binnen iets warmer is ga ik ff tukkie doen.

 

Zat 13 aug

 

In de morgen 13 brieven voor bedrijven klaar gemaakt om te mailen.

Daarna 1/3e klaar Troltunga foto’s

En bruidsalbum is zo goed als klaar.

Rond 11u kijk ik naar buiten en t is wat bewolkt maar droog. Dus besluit trolltunga te proberen. Het is nog te rustig dus wacht even. Dan trekt t opeens helemaal dicht dus besluit na n half uur terug te gaan.

Ik reken mijn eten en sigaretten uit. Ik heb nog 15 sigaretten. 5tubes pasta (2bot/crackers per tube), 7 bami soep, 2 adventurefood, 1 champsoep, 12 boterhammen, 8 crackers, 4 appels, 6 muslierepen,4 werthers, 3 stukjes chocolade dus t wordt krap tm woe maar heb al aardig gerantsoeneerd omdat ik al 3 dagen langer blijf.

De komende dagen wordt t lekker weer dus degene die niet kan betalen voor de foto’s vanwege visacard vraag ik eten of sigaretten.

Het avondeten eet ik vaak te heet en te snel. Ik verbrand dan mijn tong of voel na t eten in mijn slokdarm. Ik ben me ervan bewust dus doe t vervolgens rustiger aan met iets meer geduld. Warme maaltijd is gewoon de bom!

Eet champignonsoep met n sneetje brood en bami soep.

1 cracker met chocopasta

En avond 1 persoon

Verder merk ik ook dat ik minder bezig ben met wat anderen zullen denken over mij. Ik ben lekker met mezelf bezig. Qua muziek (nl num.), of dingen die ik doe, minder sorry zeggen etc.

Rond 17u komen 3 duitsers,2 meiden van 18 en n jongen van 20. Ze blijven ook n nacht. Ze zijn helemaal verregend. Hij gaat t slot proberen te ontcijferen v/d voorraadkast en vraag hem wat te doen als de deur open gaat. Hij legt dan wat geld neer en neemt dan…uhu…ze denken er ook even aan op zoek te gaan naar n andere cabine want deze heeft te weinig voorzieningen. Neem ik snel genoegen of zijn mensen minder snel tevreden? De vorige had bedden en n keuken, warme douche…tja je bent droog denk ik dan.

 

woe 17 aug

 

Om 5u kijk ik of er een mooie zonsopgang is vanuit t raam maar t is bewolkt dus ga lekker terug naar bed. Om 8u ga ik met de 2 Duitse jongens naar de trolltunga. Het wordt sinds tijden weer lekkerder weer. In ieder geval is het niet meer mistig.

De tourguides (m/v) is ook weer gearriveerd (3e keer iemand anders).  Zijn met een Chinese tv-ploeg (man en vrouw).

We maken wat foto’s en ik vraag aan een Duitse jongen die rookt of hij 2 sig. Heeft want ik heb er nog maar 3. We raken aan de praat.

Daarna verlaten de Duitse jongens en zet ik mijn zonnepanelen op op het dak en ruim mijn spullen wat op.  Om vervolgens naar de trolltunga te gaan. Van 11 tot 13 ben ik er en t wordt aardig druk. Alleen heb ik nog maar 1 klant gehad dus t lijkt erop hoe mooier t weer des te meer mensen zelf t geduld hebben om foto’s te maken. Ik heb nog maar weinig eten en heb eigenlijk geen zin meer om te stressen om de tourguides te omzeilen. Ik weet t allerlei invullingen etc. Dan bedenk ik me dat ik gewoon lekker zelf wil genieten van her mooie weer. En dat het goed is geweest. Ik ga terug naar de cabine. Maak lekker eten want had gerantsoeneerd voor 2 dagen dus dat kan ik nu heerlijk opeten. Want morgen ga ik terug. Morgen wordt t nog lekkerder weer dus wil nog 1 avond de sunset kijken en 1 laatste keer de trolltunga op in de vroege morgen. Qua tentjes is het druk, uiteindelijk een stuk of 25 vanwege t lekkere weer. Ik wilde ook mijn tent opzetten maar besluit toch de cabine te doen want dat scheelt me weer opruimen in de morgen. Ik lijk lekker een nachtje voor me zelf te hebben. Ik zet mijn gopro met timelapse aan (aangesloten met n zonnepaneel 16.50-23.00 om de 30sec). Ik maak nog n bami soepje en 2u later maak ik lekker mijn laatste pak adventurefood. Ik heb nog 4 sig. Gebietst vanmiddag. Mensen doen er totaal niet moeilijk over. Ik kijk uren naar de zonsondergang en de spinnen. Daarna pak ik me tas alvast in voor een groot deel. En luister lekker Surinaamse muziek en photoshop alvast wat trolltunga foto’s. Daarna wil ik een sig roken om 23.30 en struikel bijna over een Taiwanese man. Hij ligt op een slaapmatje buiten naast de cabine. Waf, het is al koud dus vraag voorzichtig, mister? En hij draait zich om en ik vraag hem of hij buiten haat slapen…yes yes…but if you want you can stay inside, it is warmer. Hij is dankbaar. Denk niet dat hij wist dat iedereen hier kan slapen. Hij spreekt of verstaat haast geen Engels. Ik maak op dat hij en zijn vrouw elkaar zijn kwijtgeraakt en dat hij zijn been heeft geblesseerd en dat zijn vrouw ergens rondloopt…ik leef erg met hem mee. Tomorrow i m gonne search her…ik vraag nog of hij wil en kan bellen met mijn tel. Maar zijn vrouw heeft geen telefoon bij. Hij snurkt erg hard maar goed hij zal wel moe zijn na een lange dag en deze situatie. Hij heeft n dun dekentje dus biedt hem mijn kussen (dunne slaapzak) aan.

 

Don 18 aug

 

Om 4.30u gaat mijn wekker en pak eet ik wat en pak ik de laatste spullen in. Het is nog wat donker. De man wordt ook wakker en schijnt heel aardig bij met zijn zaklamp. Alsof hij dankjewel wil zeggen dat je me hebt geholpen. Hij wenst me goodluck en ik wens hem alle goeds en dat hij zijn vrouw mag vinden.

Het is 5.30 als ik de laatste keer de Trolltunga oploop en dit keer met mijn hele bepakking, ik bedank de omgeving dat ik 2 weken heb mogen genieten. Namasté.

Om 6u start ik met hiken. Het is nog wat fris maar na n half uur doe ik mijn ja en trui al uit. De hele terugweg maak ik n timelapse (0.5 sec). En net op tijd want mijn 2 bat zijn leeg als ik net 1 minuut beneden ben. Het is 12.30 en ik heb een goeie mooie zonnige en redelijke zware hike achter de rug. Ik ben blij dat ik weer beneden ben, het was zo geweldig!

Onderweg grote boodschap, n sig gebietst, n weerspiegeling in n meer gefotografeerd.

Centrum Odda, spareribs maar kan geen goed restaurant vinden vindt t toch zonde geld. 3 kappers maar moet op afspraak. Ik eet kingsize hamburgerbaconcheeseburgermenu extra frites. Koop nieuwe sokken en doe boodschappen bij Rema.

Daarna weer terug naar Trolltunga Studio’s waar ik heerlijk een douche neem en een dutje doe. Daarna klets ik bij onder het genot van een chocoladetaart die ik in de middag heb gehaald. Ik deel deze met 6 andere mensen en we kijken een film met elkaar in de guest room.

 

 

Comments 1

Author Details

Fabian Ruijgrok

Leave A Comment?