De eerste 3 dagen Suriname

Met 6 personen vliegen we in 9 uur richting Paramaribo en tegelijkertijd gaan we 4 uur terug in de tijd. In het vliegtuig worden we qua eten alvast een beetje voorbereid op de Surinaamse keuken, kip met rijst en bami met saté. We arriveren om 20.30 Surinaamse tijd en alles verloopt op rolletjes. Ook de taxirit naar onze verblijfplaats verloopt soepel. We nemen een taxibusje met 6 personen en 6x bagage en alles past net. Degene die onze bagage inlaadt vraagt nog om een ‘gooitje’. Het scheelt maar 1 letter want hij bedoelt natuurlijk een fooitje. Moe als we zijn laten we met ons non-verbale houding merken dat we daar geen behoefte aan hebben.

We verblijven bij een tante van Eva en de zus van Lida. We maken meteen maar kennis het Surinaamse bier, genaamd Parbobier.

De volgende dag slapen we uit tot 7u en de temperatuur is nog aangenaam. Het is wel echt een heel verschil. ‘S nachts zo’n 28 graden en overdag gemiddeld 35 graden. We zweten de billetjes uit onze naat. Ik ben er al achter waarom alles er zo ‘tranquilo’ aan toe gaat, het 4uur tijdsverschil die Surinamers ‘voor’ lopen en de tropische temperaturen.

Deze dag loop ik uiteraard al met de cameratas op straat om de nieuwe wereld vast te leggen. Verwonderend geniet ik van de dagelijkse dingen die hier zo normaal zijn maar voor mij compleet nieuw zijn. Als fotograaf is het belangrijk om te weten dat mensen hier niet zomaar op de foto willen, ALTIJD VRAGEN DUS!

Ik geniet van de vele verschillende mooie vogeltjes die hier in grote getalen rondvliegen. Ook hebben zij allemaal verschillende geluidjes die als muziek in mijn oren klinken. Uren kijk ik hoe de vogeltjes bezig zijn met elkaar.

We doen een drankje aan de boulevard en halen wat boodschappen. De prijzen zijn momenteel erg laag. 1euro is 7,95 SRD, gedeeld door 8 dus. Een voorbeeld:

1 banaan                    0,50SRD                     0,06 eurocent

1 liter coca cola         6,00SRD                     0,75 eurocent

bananenchipzoutjes   2,50SRD                     0,31 eurocent

pakje malboro                 30  SRD                     3,75 euro

Gisteren uit eten geweest in een restaurant:

Kip uit oven, bami en groenten en 3 biertjes bij een restaurant 50SRD – 6,25 euro

De luchtvochtigheid is even wennen en ik heb me gister al overgegeven aan het klimaat, ja ik ga zweten en plakken, dus nu is het prima. Het is wat het is. De regenbuien die hier soms vallen zijn kort en hevig wat tegelijkertijd de temperatuur aangenaam verlaagd.

Tijdens het wandelen door de straten van Paramaribo valt het me op dat ik met iedereen gewoon Nederlands kan praten. Met hier en daar wat straattaal en een leuke klank. De meeste Surinamers zijn vrolijk, aanspreekbaar en behulpzaam in de ervaringen die ik tot nu toe heb.

Surinamers houden niet van lopen, ze pakken voor alles de hopbus of taxi. Ze vinden het te warm en alles is ver in hun ogen hahaha…Mij boeit het weinig, heerlijk juist om zo alle straatjes en mensen te zien.

Gisteren zijn Marjolein en ik vroeg naar bed gegaan, 22.00, en aangezien het hier zomer is heeft mijn biologische klok na 5uur slaap genoeg en ben ik om 3u klaarwakker. Ook Marjolein werd iets later (4.30) wakker en we besluiten een nachtwandeling langs het centrum te maken.

Op een nacht van zaterdag op zondag is het nachtleven in volle gang. Discotheken, barretjes en geparkeerde auto’s met Surinaamse bobbeling en dansende mensen vormen een prachtig straatbeeld. Een heerlijke wandeling gehad en als ontbijt besluiten we al lekker aan de saté te gaan om 6.30, de lekkerste die ik tot nu toe op heb in mijn leven :D.

Mogen gaan we 4 dagen de jungle in dus ik ben een tijdje onbereikbaar. We gaan naar de Brownsberg met gids en overnachten in een lodge om te genieten van de prachtige flora en fauna in de jungle van Suriname. Can’t wait!

Comments 1

Author Details

  1. Weer genoten van je mooie verhaal Fabian! Nog heel veel plezier met elkaar! Xxx

Fabian Ruijgrok

Leave A Comment?