En dan is daar het Noorderlicht…

Weer n droomfoto die ik hoopte te kunnen maken.

Gisteravond rond de klok van 23.00 zat ik in mijn auto te bellen via whatsapp met Marjolein. Ik schoot rechtop in mijn stoel toen daar plots een groene waas voorbij kwam. ‘Sorry schatje, het Noorderlicht, ik ga ophangen en proberen foto’s te maken want misschien is het zo weer weg.

En ik heb de liefste vriendin want ze begreep het.

Ik pak als een malle mijn camera spullen en stap de auto uit. Ik ben op een parkeerplaats met rechts uitzicht op zee en links omringd door bergen. 

Ik had het nog nooit gezien dus ook nog nooit gefotografeerd. Ik probeer logisch na te denken want dat is best lastig als je zo vol adrenaline zit van enthousiasme. Kleine diafragma meer licht, lage sluitertijd maar niet te lang anders zie je er niks van, ISO iets hoger, manueel focussen, breedhoeklens enz enz.

Naast mij staat een busje met een Pools gezin en links een auto met een koppel uit de UK. We staan zo’n 20 meter uit elkaar. Het Poolse gezin zit een spelletje te spelen en hebben niks in de gaten. Ik roep niet al te hard: ‘Look the Auroralight’ en ik wijs naar boven. De vader kijkt eerst op en reageert dan razend enthousiast naar zijn kinderen en vrouw die vervolgens meegenieten.

De UK’ers zijn zich aan het klaar maken om te gaan slapen. Toch loop ik wat gehaast naar ze toe en tik zachtjes op het raam. En zeg het zelfde en wijs weer naar boven. De beide portieren gaan open en de oeeee’s en wauw’s vliegen om mijn oren. Thank you so much zegt de meid. Ze springen uit de auto en aanschouwen het spektakel.

En dan is het mijn tijd, het Noorderlicht fotograferen: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen. (hij blijft leuk, Pippi)

Ik geniet ruim 40 minuten met een reep chocolade een flesje water en mn hoofdlamp (die uit staat natuurlijk anders creëer ik mijn eigen noorderlicht). Ik draai regelmatig 360 graden om het licht te volgen.

WAUW, ik besef maar al te goed dat ik onwijs geluk heb het Noorderlicht nu al te mogen bewonderen. Wat ik me later pas besefte is dat ik eerst de andere mensen ging inlichten en toen pas mijn eigen ding ging doen.

Gewoon omdat ik het hen ook gunde 😀

SHARE <3

Ik heb zon 10 mooie foto’s, en zelfde vind ik, al is hij niet heel duidelijk fel groen, erg mooi. Hij staat nu al achtergrond op mijn laptop.

Weer een droom die uit is gekomen!

 

Author Details

Fabian Ruijgrok

Leave A Comment?