Fungu Island – Flora, Fauna, Jungle, Bergen en Melkweg

Fungu Island, een plaats in Suriname waar ik voor mijn reis nog nooit over gehoord had.

Ik lig nu in mijn bed met klamboe om de muggen en mosquitos buiten te houden.

Na een autorit van ruim 4 uur stappen we op een korjaal (boomstamkano gemaakt uit één boomstam) voor een tocht van bijna 6u. Het is droogseizoen dus het water staat erg laag waardoor we regelmatig uit de boot moeten stappen omdat we vastlopen. Gordon en Ryan zijn onze bootsmannen.

Bij aankomst van het eiland zie ik een prachtig entree met een kolossaal houten gebouw met 3 verdiepingen. Er staat een bordje naast een totempaal met de tekst: Welcome to Fungu Island.

We bevinden ons midden in de flora en fauna van dit eiland en worden verwelkomd door 2 overvliegende ara’s en een groep kleine doodskopaapjes.

Dit eiland is omgeven door tropisch regenwoud, bergen, dieren, strandjes, water en rotsen.

We zijn hier met een gids, Sean, en zijn vrouw Gini. Sean heeft een hoop kennis op gebied van vogels, planten en sterren. Hij draagt altijd een telescoop, verrekijker, camera en microfoon om vogelgeluiden op te nemen en speaker om vogelgeluiden af te spelen om ze te lokken.

De eerste nacht vraag ik hem wat over sterren en de Melkweg. Hij neemt ons mee en vertelt ons een aantal herkenningspunten en de dierenriem, geweldig! Hier ligt duidelijk weer een interesse waar ik voorheen de tijd niet voor nam. Deze nacht fotografeer ik voor het eerst met m’n nieuwe 14-24mm lens bij heldere avond de Melkweg ??. Deze nacht is een latertje. Ik ben zó onder de indruk en slapen kan altijd nog! Marjolein ligt heerlijk in dromenland naast mij op de warme zwarte rotsen terwijl ik de melkweg vastleg.

De volgende ochtend spring ik weer vroeg mijn bed uit om een rondje te lopen met de vogelgids. We spotten wat papegaaien, roofvogels en toekans met prachtige kleuren.

Deze dag verblijven we ontspannen op het eiland. Eén nadeel, ondanks de hoge temperaturen word ons nadrukkelijk verzocht lange broeken en dichte schoenen te dragen voor de veiligheid van alle beesten hier in de jungle, met name slangen.

In de middag verkoelen we iets bij het water, echter scheelt de temperatuur van het water maar een paar graden met de buiten temperatuur.

We komen bij een soort centerparks wildwatertafereel maar dan real life. Het ziet er best heftig uit dus besluiten niet af te dalen vanwege de rotsen. Echter dacht de steen waar ik me aan vasthield daar anders over want die kwam los door de stroming. Ik had geen keuze dan me mee te laten varen. Na een spannende 2 minuten kom ik er met 1 snee op m’n voet vanaf, m’n slippers gleden af door de stroming waarna ik mijn voet openhaalde langs een scherpe rots. Dus snel het water uit voor er andere beestjes zoals piranha’s of barracuda’s lucht van krijgen.

Op het eiland is een kok, Kendrik, die iedere dag 3 heerlijke diverse maaltijden serveert.

De 2e nacht maak ik een timelapse van de Melkweg. Na bijna 2uur zittend op een warme zwarte rots heb ik een timelapse van maar liefst 10 seconden, kort maar krachtig. Prachtig hoe de aarde roteert en de sterren passeren.

De 3e dag staan we vroeg op om te ontbijten om vervolgens met een gids inclusief kapmes de Voltzberg te klimmen. Deze tocht is 2x 7 km lopen door de jungle om vervolgens de berg op te gaan. Het uitzicht is waanzinnig! De terugweg doen we rustiger aan om de omgeving eens goed te bekijken. We spotten verschillende apengroepen, vogels, vlinders en een schildpad. En daarnaast is de natuur ook erg mooi.
Grote palmen, stekelplanten, hoge bomen met lianen en alles heeft een functie. Iedere boom of plant heeft een tactiek om zich te voeden of om gevaar af te schrikken.

De jungle maakt een indrukwekkende indruk op mij. En veel diertjes zijn 3 á 4 keer zo groot. Zoals the black giant ant van ruim 2 centimeter of de reuzekakkerlak van 10+ centimeter.

Ik ben lichtelijk nachtblind en gewapend met deet, een goed lampje en mijn camera spot ik in de nacht meer dan overdag. Vooral de reflecterende oogjes in het donker maken het spannend. Ik wordt er razend enthousiast van om het vast te leggen.

De beesten zijn zo mooi, hoe groter, kleuriger, onopvallender, hoe beter ???????????

Eenmaal terug bij het kamp hoor ik de trommels luidt en er is een feestavond met alle toeristen. De gidsen, bootjongens en koks vormen een band genaamd ‘The RaleighBoys’. 2 mannen die een indrukwekkende stem hebben, de rest zingt als achtergrond mee zo nu en dan en een ieder bespeeld een instrument. We dansen tot 23.30 en dan gaat ons lichtje uit na een lange wandeling van de Voltzberg.

De vierde dag bewandelen we nog een ander deel van het eiland, doe ik een middagdutje om vervolgens nog 1 nachtje de jungle in te gaan en te genieten van alle bezienswaardigheden en geluiden bij nacht.

Morgen alweer richting de binnenstad.

Welterusten x!

 

Comments 3

Author Details

  1. Man wat moet jij genieten, het spat van je verhalen af. Gaaf Fabian! Geniet nog even, het zal nu ook wel wat spannend worden…je gaat nu echt met jouw belangrijke trip beginnen.
    Ik hoop dat je telefoonprobleem opgelost kan worden…waarom koop je niet een telefoon daar en dan kijken of je een soort universele zuidamerikaanse simcard jan kopen.

    Geniet vooral, van je zelf en je omgeving.

  2. Piet ruijgrok

    Is weer een onvergetelijke ervaring rijker en man wat kan jij het mooi vertellen en met de foto’s kunnen wij er iets bij voorstellen, djw fabian

Fabian Ruijgrok

Leave A Comment?