Het verhaal van Samlel

Vroeg in de morgen bewandel ik de straten van Paramaribo. Ik kom uit bij een wit vervallen huisje dat mijn aandacht trekt. De tekst ‘Fuck Boutha’, de groene begroeiing wat afsteekt tegen de witte muur en de rommel in en rondom het huisje trekken mijn oog. Tijdens het fotograferen komt er een man naar mij toe en ik klets zo’n 10 minuten met hem:

Ik zeg hem gedag en stel mij zelf voor met een handdruk. Zijn naam is Samlel, 56 jaar oud. De man is dakloos en zwerft door de stad. Hij heeft vroeger in het leger gezeten en is nu drugsverslaafde en leeft op straat. Hij heeft nog 4 tanden over door toedoen van de drugs zegt hij. Als ik vraag wat maakt dat hij verslaafd en dakloos is geworden antwoord hij mij eerlijk als hij is zijn verhaal.

Vroeger heeft hij zijn land gediend in het leger. Had hij een huis en had hij alles wat zijn hart begeerde. Tijdens zijn werk heeft hij een aantal traumatische ervaringen opgelopen en begon met zo af en toe wat drugs om deze psychische pijn te verdoven. Hierdoor raakte hij zijn baan kwijt en het drugsgebruik nam hierdoor toe. Kort daarna kon hij de huur niet meer betalen en werd hij zijn huis uitgezet. Nu zwerft hij over de straten van Paramaribo.

Als kind had ik al een zwak hart voor mensen die op straat leven. En regelmatig maak ik dan een praatje wat de reden hiervan is. Dit verschilt per persoon en dit is dus de reden van deze man. De man vraagt me om een klein beetje geld en ik vraag hem beleefd of ik hem voor het gebouw mag fotograferen. Hij vind dit geen probleem. ‘ Fuck Boutha’ is de tekst op de achtergrond en ook Samlel heeft een hekel aan Desi Bouterse zegt hij. Hij heeft in Suriname weinig goeds gedaan volgens hem.

Ik had nog wel even willen doorkletsen maar de Samlel lijkt verder te willen. Ik geef hem wat kleingeld en vervolg mijn weg.

Photographer on tour <3

 

Samlel

 

 

Author Details

Fabian Ruijgrok

Leave A Comment?