Informatie: De Preekstoel

De Preekstoel (Preikestolen) is misschien wel een van de meest toeristische attractie van Noorwegen. Het is een grote rotsformatie die 604 meter uitsteekt met een spectaculair uitzicht over de Lysefjorden. De rots heeft een redelijk vierkant oppervlakte van 25 bij 25 meter. De Preekstoel is gelegen in de Noorse gemeente Forsand in de provincie Rogaland.

De hike naar de top is iets minder dan 8 kilometer (heen en terug) en neemt zo’n 3 ½ uur in beslag.

Op een zonnige dag komen er zo’n 3000 a 5000 mensen! Dit heeft te maken met dat de hike niet al te zwaar is en dat het uitzicht prachtig is. Ik raad dan ook aan om vroeg in de morgen (tussen 6 en 7u) te starten. Dan is de Preekstoel nog zo goed als leeg en zijn er enkele mensen.

De zonsopgang is prachtig, in het hoogseizoen komt de zon al tussen 4u en 5u op afhankelijk welke maand je gaat. Dan is het dus slim om een nachtje te overnachten met een tentje. In dit geval kun je de hike (omhoog) in de avond doen om de volgende vroege morgen te genieten van een prachtige zonsopkomst.

Er is haast geen stromend water in het hoogseizoen dus het is verstandig om zelf voldoende mee te nemen.

Ook brandhout (een kampvuur is overigens in het hoogseizoen niet toegestaan) is minimaal bij de top dus mocht je willen koken tijdens een overnachting raad ik een gaspitje aan.

De natuur en zijn omgeving is prachtig. Helaas ligt er toch regelmatig zwerfvuil dus een plastic tasje voor afval kan handig zijn zodat deze prachtige plek geen afvalberg wordt.

Er slapen bij goed weer diverse backpackers met tentjes wat erg gezellig kan zijn. Zo heb ik meerdere backpackers ontmoet van over de hele wereld.

Beneden bij het startpunt zijn een tweetal overnachtingsmogelijkheden:

Zo heb je Preikestolen Fjellstue waar je in diverse kamers kunt overnachten. Het is slim om van tevoren te reserveren want anders sta je voor een volgeboekt hotel. Het ligt gelegen direct naast het startpunt. De parkeerplaats kost 150KRO (15eu) per in en uitrijden.

Een andere optie is de Preikestolen Camping. Hier kun je overnachten met een camper en of tent. De eigenaar is Nederlands en heeft ook Nederlands personeel. De camping ligt gelegen op zo’n 2 km vanaf het startpunt. Voor 80KRO (8eu) kun je met een pendelbusje meerijden of met eigen vervoer uiteraard.

De Preekstoel is een aanrader voor mensen die houden van de prachtige natuur in Noorwegen.

Heb je nog specifieke vragen dan kun je die hieronder stellen.

Ik ben er 12 dagen geweest.

 

Author Details

Fabian Ruijgrok

Leave A Comment?